logo print

Scintigrafie

Op de afdeling scintigrafie of nucleaire geneeskunde kan je terecht voor een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van een SPECT-CT-scan.

De SPECT-CT-scan combineert een gammacamera met een CT-toestel. Zo kunnen we de vorm (morfologie) en de functie van een orgaan in beeld brengen. Een CT-scan maakt een beeld van een orgaan en toont zo heel mooi de anatomie ervan. Bij een gammacamera zendt het onderzochte orgaan zelf een straling uit wat ons iets leert over de werking van dat orgaan. Hierdoor wordt het beste van beide werelden gecombineerd: de ruimtelijke resolutie van de klassieke CT en het functionele aspect van het radio-isotopenonderzoek. We kunnen sneden maken van volumes in alle richtingen - en zelfs in verschillende kleuren - en de CT- en gammabeelden perfect op elkaar laten passen zodat we afwijkingen beter en gemakkelijker kunnen opsporen.

Een onderzoek met de SPECT-CT-scan gebeurt na de toediening van een radioactieve stof, meestal via een inspuiting (bijvoorbeeld in een bloedvat in de arm) of door het drinken van radioactieve vloeistof (bijvoorbeeld bij een maagonderzoek). Hierdoor kunnen zuiver functionele afwijkingen opgespoord worden wat met een ander toestel niet mogelijk is. Zo kan niet alleen de anatomie, maar ook de werking van (delen van) de hersenen in beeld gebracht worden wat belangrijk kan zijn om de oorzaak van dementie aan te tonen.

Het toepassingsgebied van de SPECT-CT-scan is eindeloos. De belangrijkste onderzoeken zijn: de doorbloeding van de hersenen, onderzoek van botafwijkingen, van de schildklier, de bijschildklieren, longonderzoek voor het opsporen van longembolen, hartonderzoek voor lijden van de kransslagaders of voor hartfalen en het opsporen van tumoren of infectiehaarden. Maar ook bij andere organen zoals maag, darm, lever, nieren, urinewegen enz. levert een SPECT-CT-scanonderzoek waardevolle informatie op.

Contact

Scintigrafie is gelegen op het gelijkvloers, nieuwe gebouw (blok B).


dr. Frank Van de Vyver (foto)

tel. 09 340 81 64 
tel. 0479 91 19 04
scintigrafie@azlokeren.be

Verantwoordelijke

Coördinator: Nele De Vleesschauwer (foto)

tel. 09 340 81 65
Bereikbaar op weekdagen tussen 8 en 16 uur.
Bureau op de dienst medische beeldvorming, gelijkvloers.