logo print

Ouders

Als je bij je kind blijft: ouderparticipatie

Eén van de ouders (niet beiden) kan steeds bij het kind blijven slapen, zeker jonge kindjes vinden dit geruststellend. Hierdoor krijgt het verblijf iets vertrouwelijks en kan je als inslapende ouder voor je kind blijven zorgen zoals je thuis gewend bent. Ook onze verpleegkundigen helpen je bij de verzorging van je kind.

Elke kamer is voorzien van een opklapbed. Gelieve dit bed op te bergen ten laatste tegen 9 uur ‘s morgens. Het is belangrijk om als inslapende ouder te zorgen voor de veiligheid van je kind. Laat steeds de bedsponden naar boven, bedien geen monitors en/of infuuspompen of zet de alarmen niet zelf af. Meet niet zelf de temperatuur, tenzij na afspraak met de verpleegkundige.

Wat kan
Alles wat je thuis doet: eten en drinken geven (tenzij andere afspraken zijn gemaakt), wassen en verzorgen, temperatuur meten (na afspraak met de verpleegkundige), medicatie toedienen (na afspraak met de verpleegkundige).

Wat kan niet
Op andere kamers binnengaan, aan het infuus komen, medische apparatuur bedienen enz.

Naar het operatiekwartier

Eén van de ouders kan bij het kind blijven wanneer een operatie zich aandient. Het is mogelijk om tijdens het inslapen (= narcose) zelf je kind bij te staan. Tijdens de operatie wacht je verder in de wachtzaal. Eens je kindje op de ontwaakzaal is, mag je er onmiddellijk terug bij!

Controles

Een kinderafdeling is niet altijd zo stil als je thuis gewend bent. Er zijn steeds geluiden, er lopen soms kinderen op de gang, we doen vaak controles bij je kind enz. Het hele team doet er alles aan om het voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken. Jammer genoeg ligt je kind in het ziekenhuis en zullen we regelmatig een aantal controles uitvoeren, ook ‘s nachts. Dit kan voor een verstoring van de nachtrust zorgen. Toch zijn deze controles zeer belangrijk voor een goede opvolging van je kind. Indien je als ouder deze controles ‘s nachts weigert, noteren we dit op het verpleegdossier en laten we dit ondertekenen. Het spreekt vanzelf dat op dat moment ook alle verantwoordelijkheid bij jou ligt.

Eten voor de inslapende ouder

Als inslapende ouder krijg je elke dag een ontbijt. Indien je kindje nuchter dient te blijven, geven we het ontbijt pas als je kindje mag eten. Het middagmaal en avondmaal is zelf te voozien. Je kan ook eten verkrijgen in de cafetaria. De cafetaria is geopend tijdens de week van 9 - 19 uur en tijdens het weekend van 12 - 18 uur. Je kan er warme maaltijden, broodjes, desserts en dranken kopen.

Indien je eten van thuis meebrengt, let dan op volgende zaken:

  • Eet niet op de kamer als je kind nuchter moet blijven.
  • Vraag eerst aan de verpleegkundige of je kind het eten of drinken van thuis mag hebben.

Prijs overnachting

Een overnachting voor de inslapende ouder kost € 20/dag.