logo print

Wat is het nutritieteam?

Bij ondervoeding denken we vaak aan mensen die te weinig eten en daarom opvolging nodig hebben. Niets is minder waar, het gaat ook om mensen met bijvoorbeeld een normaal lichaamsgewicht of obesitas die belangrijke voedingstekorten hebben. Maar liefst 30 tot 40 % van de patiënten in een ziekenhuis zou ondervoed zijn. Dit is een reëel probleem, vooral bij de groep van de ouderen ouder dan 75 jaar.

Ongewild gewichtsverlies kan leiden tot ondervoeding

Door ongewild gewichtsverlies daalt de weerstand zodat je vlugger ziek wordt. Daardoor kan je lusteloos worden, er kan krachtverlies optreden omwille van afbraak van de spieren en kunnen wonden minder snel genezen.

Als je ziek bent, verbruikt het lichaam immers meer energie dan normaal. Ook iemand met overgewicht kan zo in een slechte voedingstoestand terecht komen. Daarom is het belangrijk dat je voorkomt dat je afvalt en zo het risico op ondervoeding verkleint. 

Het nutritieteam

Het nutritieteam staat in voor de opsporing en behandeling van patiënten die een risico hebben op ondervoeding. Het doel van het nutritieteam is bij de ondervoede patiënt te streven naar gewichtsstabiliteit en het behouden van de verbeterde voedingstoestand. 

Het nutritieteam bestaat uit zorgverleners van verschillende disciplines waaronder artsen, diëtisten, hoofdverpleegkundigen, apothekers, de logopedist, de kwaliteitscoördinator en de ziekenhuishygiënist (tevens coördinator van het nutritieteam). 

 

 

Contact

Diëtisten: Charlotte Stevens, Amy De Coen,