logo print

Dienst 100/PIT

100

De dienst 100 van het AZ Lokeren telt 7 beroepsambulanciers, allen opgeleid en in het bezit van het getuigschrift DMH of dringende medische hulpverlening. Deze opleiding wordt georganiseerd door MEDOV (Medisch Oost-Vlaanderen). Jaarlijks volgen al onze ambulanciers nog een bijkomende opleiding van minimaal 24 uur. Om de vijf jaar dienen zij opnieuw een examen af te leggen.

Het ziekenhuis beschikt momenteel over 2 ziekenwagens. Zij maken beiden deel uit van de dringende medische hulpverlening (100-oproepen). Deze oproepen komen van het hulpcentrum Gent.

PIT (Paramedisch Interventie Team)

PIT staat voor paramedisch interventieteam, zijnde een ambulance met een verpleegkundige en een ambulancier aan boord. De verpleegkundige krijgt een aantal extra bevoegdheden specifiek gericht naar dringende medische hulpverlening bekrachtigd door een staand order. In een staand order staan medische instructies over bijvoorbeeld medicatie die mag toegediend worden in een concrete situatie.

Het tweede voertuig wordt uitgestuurd voor interventies waar geen tussenkomst van een verpleegkundige of arts is vereist. De ambulanciers bemannen dan de ziekenwagen. Dit voertuig staat eveneens 24/24 uur, 7 dagen op 7 ten dienste van de bevolking.

Jaarlijks gebeuren met deze twee voertuigen samen meer dan 2 000 interventies, in onder meer: Lokeren, Moerbeke-Waas, Zeveneken, Lochristi, Stekene, Sinaai, Zele en Waasmunster.

 

 

 

Contact

Voor dringende medische hulp bel je het noodnummer '100'. Het Europees noodnummer is '112'.

Hoofdverpleegkundige: Filip Leroux
Bereikbaar tussen 9 en 17 uur.
tel. 03 760 62 00