logo print

Diabetesteam & podoloog

Diabetes is een stofwisselingsziekte die wordt gekenmerkt door een hoog glucosegehalte in het bloed: hyperglycemie. Het is een chronische ziekte die gepaard kan gaan met ernstige complicaties.

Een diabetespatiënt heeft niet alleen medicatieadvies voor tabletten en/of insuline nodig, maar hoort zichzelf ook te kunnen behandelen, dit wil zeggen injecties geven, een dieet volgen, zelfcontrole van de glycemie uitvoeren en zo nodig de dosis van insuline aanpassen. Hij heeft survival skills nodig. De patiënt dient ook te begrijpen dat dieet, therapie en beweging samenhangen. Een multidisciplinaire benadering is nodig voor een goede begeleiding.

In het AZ Lokeren zijn in de weekdagen diabeteseducatoren aanwezig die de patiënten de nodige kennis en vaardigheden aanleren. Charlotte Stevens is diëtiste en educator. Inhoudelijk is zij verantwoordelijk voor de dieetadvisering, maar ze geeft ook educatie. Sarah Ott is de coördinator van het diabetesteam. Hanne Keppens is verpleegkundige en educator. Inhoudelijk is zij verantwoordelijk voor de injectietechnieken en de zelfcontrole.

De kerntaak van de diabeteseducatoren in het AZ Lokeren bestaat erin de diabetespatiënt te begeleiden. Deze educatie heeft als doel de diabetespatiënt zelfstandig te leren omgaan met zijn ziekte. De patiënt wordt zodanig getraind dat hij zelf in staat is om zelfstandig zijn klachten te herkennen en de behandeling zo nodig bij te sturen.

Educatie is een continu proces en zeker geen eenmalige interventie. Herhaling is belangrijk om succes te boeken. De educatie gebeurt geleidelijk aan. Iedere patiënt is uniek waarbij de behandelingsdoelen steeds individueel zijn. Er wordt rekening gehouden met de situatie van de patiënt en wat hij goed doet wordt bevestigd.

Afhankelijk van de behandeling kan de educatie gebeuren door verschillende zorgverstrekkers: verpleegkundige, diëtiste, podoloog, arts en endocrinoloog. Indien noodzakelijk verwijzen we door naar één van deze zorgverstrekkers.

Wat te doen indien je de educatoren niet kan bereiken? 

 • Bij niet-dringende zaken neem je contact op met het secretariaat via tel. 09 340 83 85. Het secretariaat zal je vertellen wanneer de educatoren terug bereikbaar zijn.
 • Bij dringende zaken of in een acute noodsituatie neem je contact op met je huisarts of de huisarts van wacht via het centraal oproepnummer: 
  regio Lokeren: 09 348 78 78 
  regio Eksaarde en Moerbeke: 09 349 64 74
 • Wanneer je huisarts of de huisarts van wacht je niet kunnen helpen, mag je contact opnemen met de spoedafdeling van het AZ Lokeren via tel. 09 340 80 40. Zij staan in verbinding met de diabetoloog van wacht.
Contact

Raadpleging podoloog

Na afspraak op tel. 09 340 85 47

 • Lisa Martens, do: 8.00 - 16.00 uur

Je kan de podoloog na afspraak terugvinden op het gelijkvloers van het AZ Lokeren.

 

Raadpleging endocrinologie - diabetologie

Bereikbaarheid diabeteseducatoren 

 • Charlotte, diëtiste - educator
  tel. 09 340 85 49
  di: 8.00 - 16.00 uur
  wo tot vrij: 9.00 - 17.00 uur
 • Sarah, coördinator en Hanne, verpleegkundige - educator
  tel. 09 340 85 47
  ma: 8.00 - 16.00 uur
  di: 9.30 - 17.00 uur
  wo: 8.30 - 17.00 uur
  do: 8.00 - 16.00 uur
  vrij: 8.00 - 16.00 uur

Je kan de artsen en de diabeteseducatoren na afspraak terugvinden op de 5de verdieping van het AZ Lokeren.