logo print

Patiënten

Wat te doen als je persoonlijke spullen en/of verse kledij komt afgeven, of vuile was ophalen?

Het is uiteraard toegestaan persoonlijke spullen en/of verse kledij te komen afgeven, of om vuile was op te halen. Je dient je hiervoor aan te melden aan het onthaal. De onthaalmedewerkers zullen de betrokken afdeling bellen. De medewerkers van deze afdeling doen het nodige om alles klaar te zetten en bellen naar het onthaal eens dit gebeurd is. 

Daarna begeef je je naar de dubbele deur van de afdeling, ga niet binnen. In de gang voor de deur kunnen de spullen aan de medewerker worden afgegeven of vice versa. Is dit gebeurd dan dien je je onmiddellijk weer naar beneden te begeven en het ziekenhuis te verlaten.

 

Opname

Bij een opname kan één familielid of begeleider die geen symptomen vertoont (hoest, koorts, verkoudheid...) de patiënt naar het ziekenhuis brengen. Jullie dienen zich aan te melden aan het onthaal.

Bij opname zal men aan het onthaal je contactgegevens vragen zodat men kan bellen wanneer de ontslagdatum en het uur bekend zijn.

In geval van een opname van:

  • een verwarde patiënt
  • een niet-mobiele patiënt
  • een minderjarige

kan één familielid of begeleider, die geen symptomen vertoont, de patiënt begeleiden tot aan de kamer. Nadien dien je de kamer en de gang onmiddellijk weer te verlaten.

Voor pediatrie en materniteit gelden er andere maatregelen, daar mag steeds één ouder op de afdeling blijven.

 

Ontslag

Een medewerker van de betrokken afdeling belt de familie of begeleiding op met concrete ontslagdatum én uur (dus op het moment dat alle ontslagdocumenten klaarliggen en alle materiaal is ingepakt). Eén familielid of begeleider komt naar het onthaal, waar de patiënt zich ook naartoe begeeft. In geval het een verwarde of niet-mobiele patiënt betreft, zal één familielid of begeleider zich op het aangegeven moment naar de dubbele deur van de afdeling begeven, waar een medewerker hem/haar opwacht met de patiënt.

 

Familie op geriatrie of orthogeriatrie?

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor onze patiënten op geriatrie en orthogeriatrie. Ook al krijgen zij de beste zorgen, ze kunnen nu geen bezoek meer krijgen van hun partner, kinderen, kleinkinderen enz. Ook de familie is ongerust over hun welzijn, en contact nemen is niet altijd evident.

De afdelingen orthogeriatrie en geriatrie bieden een skypeverbinding aan zodat de patiënten en hun familie elkaar kunnen zien en spreken. Voor patiënten waarbij het niet mogelijk is om via de computer contact te maken, voorzien we een aparte telefoonlijn die een aantal uren zal openstaan. Zo kunnen ze rechtstreeks contact maken met hun familie.

Heb je een familielid op geriatrie of orthogeriatrie en heb je vragen hierover? Neem dan contact op met de afdeling geriatrie of orthogeriatrie.